Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Σειρά για κάλπες η ΕΠΣΝΑ



Οι εκλογές για Τοπική Αυτοδιοίκηση και Ευρωκοινοβούλιο ολοκληρώθηκαν, αλλά το ποδόσφαιρο της Αιτωλοακαρνανίας τώρα μπαίνει στην ουσιαστική προεκλογική περίοδο για την ανάδειξη νέας διοίκησης στην Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων. Θα γίνουν – λογικά – στο πρώτο 15νθημερο του Ιουλίου, ενώ οι υποψηφιότητες θα είναι δύο και κάθε άλλο ενδεχόμενο φαντάζει απίθανο. Από τη μία πλευρά η νυν Διοίκηση με τον Συνδυασμό του Τάκη Παπαχρήστου και από την άλλη η «Παναιτωλοκαρνάνικη Κίνηση» με τους Δημήτρη Ντάουλα και Νίκο Χολέβα να έχουν πιο ηγετικό ρόλο.
Οι 86 ομάδες του Νομού θα κληθούν να ψηφίσουν και να επιλέξουν εάν θα ανανεώσουν την εμπιστοσύνη στη νυν Διοίκηση, ή αν θα τολμήσουν την ανατροπή, κάτι που έγινε πριν τέσσερα χρόνια όταν καταψηφίστηκε η τότε Διοίκηση η οποία διοικούσε από καταβολής της ΕΠΣ για περίπου 40 χρόνια. Το 2010 το διακύβευμα ήταν να υπάρξει αλλαγή και ανανέωση, ενώ η παράταξη Παπαχρήστου είχε «σημαία» την αλλαγή του αναχρονιστικού Καταστατικού. Την έκανε τελικά πριν από 7,5 μήνες, αλλά πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν πως δεν έγινε στο βαθμό που απαιτούνταν, ωστόσο είναι θέμα που επίσης θα κρίνουν οι ομάδες μέσω της ψήφου τους. Πάντως πριν τέσσερα χρόνια η νυν Διοίκηση είχε εύκολο έργο στο να πείσει για την καταλληλότητά της, λόγω της τελμάτωσης της προηγούμενης, και έπρεπε απλά να άρει τις «φοβίες» των ομάδων. Το πέτυχε χωρίς να χρειαστεί να δεσμευτεί για πολλά πράγματα, όμως τώρα το τοπίο αλλάζει.


Έρχεται με πρόγραμμα

Η «Παναιτωλοκαρνάνικη Κίνηση» δεν το κρύβει πως θα θέσει στις ομάδες συγκεκριμένες προτάσεις, για τις οποίες θα επιζητήσει τον εμπλουτισμό τους από ανθρώπους των Σωματείων και του ποδοσφαίρου ευρύτερα. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν πως μέχρι το τέλος του μήνα θα δημοσιευτούν, μαζί με τις υποψηφιότητες προσώπων στη παράταξη. Η νυν Διοίκηση δεν έχει προαναγγείλει κάτι παρόμοιο, ωστόσο (ακόμα κι αν δεν το είχε σκοπό) θα πρέπει να το κάνει, ώστε να προσπαθήσει να αποδείξει πως βαδίζει με συγκριμένο πλάνο, υποστηρίζοντας πάντα τα πεπραγμένα της τετραετίας της. Βάσει των μέχρι τώρα δεδομένων και πληροφοριών η απόφαση από την πλευρά των ομάδων θα είναι σχετικά εύκολη ως προς την επιλογή της ψήφου τους, καθώς ήδη διαφαίνονται μεγάλες αποστάσεις στις φιλοσοφίες των δύο πλευρών.
Η παράταξη της νυν Διοίκησης του Τάκη Παπαχρήστου έχει προγραμματίσει συγκέντρωση με τις ομάδες στις 4 Ιουνίου στο Emileon, αλλά στον ίδιο χώρο οργανώνει τη δική της και η «Παναιτωλοκαρνάνικη Κίνηση» για τις 11 Ιουνίου.


Η δυναμική τους

Το όποιο τελικό αποτέλεσμα θα διαμορφωθεί από τις εκλογές και παρότι υπάρχουν ενδείξεις για την δυναμική των δύο Συνδυασμών, αρκετά ίσως διαφοροποιηθούν στο επόμενο διάστημα. Το τελευταίο 8μηνο προκύπτει η εικόνα μιας ραγδαίας ανόδου της «Παναιτωλοκαρνάνικης Κίνησης» ως προς την στήριξη των ομάδων. Στις αρχές Οκτωβρίου η Διοίκηση της ΕΠΣΝΑ «πέρασε» σχετικά εύκολα τις προτάσεις της στη Γενική Συνέλευση (φωτο), γεγονός που δημιούργησε εντυπώσεις υπέρ της, κάτι που φαίνεται να έχει διαφοροποιηθεί ως προς το μέγεθος τουλάχιστον.
Η διοικούσα παράταξη διαρρέει πως απολαμβάνει της εμπιστοσύνης περίπου 55 ομάδων, ενώ η «Παναιτωλοκαρνάνικη Κίνηση» θεωρεί πως κυμαίνεται στον ίδιο αριθμό, αν και κάποια στελέχη της μιλούν για 60 ομάδες. Αυτό δεν αποτελεί ανακρίβεια των δύο Συνδυασμών, καθώς από πολλά Σωματεία υπάρχει θετική αντίδραση και για τους δύο, είτε από τα ίδια άτομα, είτε από διαφορετικά άτομα των ομάδων. Η δική μας δημοσιογραφική εκτίμηση είναι πως η νυν Διοίκηση έχει σίγουρη την υποστήριξη από 25 έως 30 ομάδες, ενώ η «Παναιτωλοκαρνάνικη Κίνηση» από 30 έως 35, γεγονός που οφείλεται κατά πολύ στην κινητοποίηση των τελευταίων μηνών.
Εφόσον παραμείνουν έτσι οι ισορροπίες το τελικό αποτέλεσμα θα κριθεί από την επιλογή των 20-30 ομάδων που ακόμα δεν έχουν αποφασίσει οριστικά, έστω κι αν «γέρνουν» προς τη μια ή την άλλη πλευρά. Άρα οι προτάσεις των δύο Συνδυασμών και τα πρόσωπα των υποψηφίων θα παίξουν καθοριστικό ρόλο.


Τα «κάστρα»

Το «ρεύμα» της κάθε παράταξης διαφοροποιείται από περιοχή σε περιοχή. Η πλευρά Παπαχρήστου έχει μεγάλη δυναμική στο Μεσολόγγι λόγω εντοπιότητας, αλλά και «υποψιών» των ομάδων του ότι μία αλλαγή στην διοίκηση της ΕΠΣΝΑ μπορεί να σημάνει τη μεταφορά της στο Αγρίνιο, ή σε άλλη πόλη του Νομού. Πάντως φαίνεται η «Παναιτωλοκαρνάνικη Κίνηση» και να έχει κερδίσει την υποστήριξη ομάδων στο Δήμο Μεσολογγίου και να βρίσκεται σε θέση να διαθέτει υποψηφίους από αυτή την περιοχή.
Σε Ξηρόμερο και Βάλτο, όπου οι ομάδες είναι πολλές, η «Παναιτωλοκαρνάνικη Κίνηση»   έχει πολύ περισσότερους υποστηρικτές και ίσως αυτό να κρίνει τις εκλογές, τελικά. Στην Ναυπακτία η σημερινή Διοίκηση ξεκίνησε με σαφές πλεονέκτημα, ενώ η άλλη πλευρά βρίσκεται κοντά στο να πάρει με το μέρος της περίπου τις μισές ομάδες της περιοχής. Το ίδιο και η Μακρυνεία με το Θέρμο, όπου η «Παναιτωλοκαρνάνικη Κίνηση»   κερδίζει πόντους, χωρίς ακόμα να σιγουρεύει πως θα πάρει και τους ανάλογους ψήφους.
Τέλος στο Αγρίνιο και την ευρύτερη περιοχή η σημερινή Διοίκηση προσπαθεί να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερες ομάδες, αφού είναι σίγουρο πως η «Παναιτωλοκαρνάνικη Κίνηση» έχει με το μέρος της την μεγάλη πλειοψηφία. Μάλιστα σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο Τάκης Παπαχρήστος, για το λόγο αυτό, θα έχει στο ψηφοδέλτιό του τρεις καινούριους υποψήφιους, τους Γιάννη Μπακέλα, Βασίλη Νικολέτα και Θανάση Λαυράνο.
Με αυτά τα δεδομένα οι δύο πλευρές «βαδίζουν» στις εκλογές, οι οποίες είναι σίγουρα καθοριστικές για το μέλλον του τοπικού ποδοσφαίρου, οι οποίες ένα μήνα πριν δίνουν την συγκεκριμένη εικόνα κι εμείς στη «Σ» και στον Ραδιοφωνικό Σταθμό «Δυτικά 9,61» θα παρακολουθούμε δημοσιογραφικά όλο το επόμενο διάστημα.


Εφημερίδα «ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ» - Γιώργος Παπαϊωάννου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου